Categorieën
Nieuws

Groningse studenten ontwikkelen puzzelwebsite

Vier studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelden Puzzelbeestje: een spel waarbij je met zeven letters zo veel mogelijk woorden moet proberen te maken, en waarvan één letter verplicht is. Het spel werd gemaakt op basis van een groot lexicon van modern Nederlands, gebouwd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT).

RUG-studenten Riemmelth Ruitenbeek, Max Steg, Karlo Slot en Rina Donker kregen in het kader van het vak Gevorderd Programmeren (Bachelor Informatiekunde) de opdracht om een Nederlandse versie van het Spelling Bee-spel van The New York Times te ontwikkelen. Het resultaat is puzzelbeestje.nl. De bedoeling van het spel is om met zeven letters zo veel mogelijk woorden maken, waarbij er één verplichte letter is.

Grote woordenverzameling

Voor het ontwikkelen van het spel hadden de studenten een grote verzameling Nederlandse woorden nodig. Daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van het GiGaNT-Molex-lexicon van het INT. Dat lexicon bevat ongeveer 900.000 woordvormen uit Nederland en de Caribische rijksdelen, België en Suriname afkomstig uit hedendaags corpusmateriaal van het INT. De woorden zijn handmatig nagekeken en conform de officiële spelling.

De puzzelwebsite leverde alvast een mooie negen op voor de ontwikkelaars!


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.