Categorieën
Taalmateriaal uitgelicht

BLISS

55 audio-opnames die zijn gebruikt bij het ontwikkelen van spraaksystemen om mensen te ondersteunen in het beheren van hun gezondheid en welzijn.

Het doel van het onderzoeksproject Behaviour-based Language-Interactive Speaking Systems (BLISS) is interactieve computerprogramma’s te ontwerpen die in gesproken Nederlands met mensen communiceren. Deze spraaksystemen kunnen mensen ondersteunen in hun dagelijks handelen en in het beheren van hun gezondheid en welzijn.

Foto van palesa op Unsplash

Het idee is om grote hoeveelheden persoonlijke data van cliënten (teksten, interviews, dialogen) te doorzoeken om er informatie uit te halen over hun gezondheid en welzijn en om te weten te komen wat hen gelukkig maakt. Om dit mogelijk te maken wordt technologie ontwikkeld die relevante informatie uit Nederlandse teksten en audio-opnames kan halen.

De hier gepresenteerde dataset bestaat uit Nederlandse spraakopnames van deelnemers die spreken met het BLISS-dialoogsysteem over alledaagse bezigheden en activiteiten waar ze plezier aan beleven. De data bevat 55 opnames met een gemiddelde duur van 2 minuten en 34 seconden.

Op taalmaterialen.ivdnt.org is de dataset BLISS Dialogue Summaries te vinden.


Bekijk hier het archief van Taalmateriaal uitgelicht.