Categorieën
Nieuw woord van de week

appaire

Meer dan een correspondentie­vriendschap.

Soort affaire (verhouding met een ander dan de eigen liefdespartner) die niet berust op fysiek contact maar op een intensieve uitwisseling van appberichten. In eerste instantie denk je een tikfout te zien, maar appaire is een woordspeling, een mengeling van affaire en app (‘Whatsappbericht’). Het werd op 19 januari gebruikt in een column met de titel ‘Als je partner een appaire heeft’ in het christelijk georiënteerde Nederlands Dagblad. “‘Mijn man appt heel veel met een andere vrouw. Soms hele ochtenden of avonden. Hij zegt dat hij het fijn vindt als ze leuk op zijn berichtjes reageert en dat hij gewoon veel bevestiging nodig heeft. Wat moet ik doen?’ De rode vlaggen schieten omhoog bij het lezen van deze vraag. Dit is typisch een ‘appaire’: geen echte affaire, maar wel één per app. […] Iemand met een appaire is er vaak heel goed in zichzelf en anderen ervan te overtuigen dat het onschuldig en betekenisloos is. Maar dat is het niet.”

Illustratie door Nienke Faber

Het woord heeft nog geen navolging gekregen, maar als het om een reëel en wijdverbreid fenomeen gaat, komt dat misschien nog. Het is in elk geval leuk gevonden.

Bron: Nederlands Dagblad, 19 januari 2023

Kijk voor meer datingtaal in het Datingwoordenboekje en lees het artikel Kittenfishing, prela en tinderellasyndroom. De taal van daten en alles daaromheen.


Meer lezen