Categorieën
Nieuw woord van de week

hagelslagbeleid

Verstrooiing leidt tot verrommeld landschap.

Beleid dat gevoerd wordt bij het plaatsen van windmolens en zonneweides waarbij de molens en weides verstrooid door het hele landschap komen te staan, enigszins vergelijkbaar met hoe hagelslag over een boterham uitgeschud wordt.

Foto: bookieV op flickr

Omdat het beleid nu meer decentraal wordt opgezet en duidelijke coördinatie zou ontbreken, houd je weinig stukken onbedorven landschap over. Zo verrommelt het landschap snel, vindt Friso de Zeeuw, adviseur gebiedsontwikkeling en emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. De Zeeuw schreef over zijn zorgen in het dagblad Trouw, en introduceerde in zijn stuk het woord hagelslagbeleid. Een woord dat bestaat uit twee duidelijke, bekende woorden, maar dat toch niet geheel doorzichtig is in betekenis en wat uitleg behoeft.

Het plaatsen van windmolens en zonneweides zorgt al langer voor rumoer. Het Noordhollands Dagblad schreef onlangs over een “spaghettisliert van zonnepanelen” en al in 2018 zong het nieuwe woord windmolenterreur rond: verzet tegen de komst van windmolens in de vorm van bedreigingen of andere acties, bijvoorbeeld het storten van asbest.

Bronnen: trouw.nl en noordhollandsdagblad.nl


Meer lezen