Categorieën
Nieuw woord van de week

laserracisme

Racistische projectie.

Vorm van racisme waarbij door middel van een laser racistische teksten op een bouwwerk in de openbare ruimte worden geprojecteerd. “‘Laser-racisme’ is overgewaaid uit de VS. Maar wie zitten er in Nederland achter?” kopte de NRC op 22 februari 2023. Het artikel haalt onder andere een gebeurtenis aan in Eindhoven, waarbij er tijdens carnaval ‘Alaaf namens Blank Nederland’ op het gemeentekantoor werd geprojecteerd. Dit soort racistische acties worden ook wel laseracties genoemd. Dat woord bestaat al langer, maar wel met andere betekenissen. Zo constateert Ewoud Sanders dat een twitterende politieagent het gebruikt voor een snelheidscontrole met een laser.

Illustratie door Martine van den Berg

De racistische laseracties komen dus uit de VS. Volgens NRC projecteert een groepje neonazi’s daar al langer racistische of specifiek antisemitische teksten op gebouwen: “Ze delen de video’s trots op communicatieplatform Telegram. Daar komen ze samen in chatgroepen met namen als ‘The Laser Nazi’ en ‘White Lives Matter’.” Hoewel het woord laser wel voorkomt in de naam van een van de chatgroepen, is de samenstelling laserracisme in het Nederlands gevormd. “Maar incidenteel vind je in Engelse teksten wel laser (beam) activisme”, aldus Ton den Boon in Woord van de dag.

Het Nederlands kent wel meer samenstellingen met racisme, bijvoorbeeld postcoderacisme ‘vorm van discriminatie of racisme op grond van het postcodegebied, de wijk of de buurt waar iemand woont’ en gezelligheidsracisme ‘racisme onder het mom van een grapje’.

Bronnen:

NRC, 22 februari 2023

Ensie, 14 februari 2023

Woord van de dag, 23 februari 2023

Illustratie door Maartje Reijnders

Meer lezen