Categorieën
Nieuw woord van de week

zombiebaan

Baan die ternauwernood blijft voortleven.

Baan die binnen afzienbare tijd dreigt te verdwijnen, maar vooralsnog blijft bestaan. Accountants- en adviesbureau PwC waarschuwde onlangs dat er naar schatting zo’n 1,6 miljoen banen weinig toekomst hebben maar door de coronasteun min of meer kunstmatig in leven worden gehouden. Ook de voortschrijdende digitalisering maakt de toekomst voor die banen er niet rooskleuriger op. Volgens PwC zal er rond 2024 steeds minder behoefte zijn aan bijvoorbeeld vakkenvullers, verkopers in winkels, receptionisten en medewerkers in callcenters.

Foto door Nathan Wright op Unsplash.

Daar staat tegenover dat in andere bedrijfstakken werknemers zeer gewild zullen zijn, zoals brandweerlieden, politieagenten, artsen en ingenieurs. De functies die zij gaan vervullen worden angelbanen of engelbanen genoemd.

Het woord zombie wordt de laatste tijd wel vaker als eerste deel in samenstellingen gebruikt voor iets dat op de een of andere manier blijft voortleven. Een recent voorbeeld is zombiebrand, waarmee vuur wordt bedoeld dat ’s winters ondergronds gaat en ’s zomers weer aan de oppervlakte komt. Zombiebranden of overwinteringsbranden kunnen vooral in het Noordpoolgebied enorme schade aanrichten.

Bronnen:


Meer lezen